Tourfeest in Vlaanderen

Op 3 juli 2010

In de provincie Antwerpen rekenen ze op 500.000 toeschouwers, in Brussel zouden er daar nog 100.000 bij komen.

Rond halfvier rijdt het peloton België binnen via Putte-Kapellen. In Putte ligt een eerste tussensprint, op de Kapelsesteenweg in Ekeren wacht een tweede. Om vier uur rijden de renners Antwerpen binnen, voor het eerst sinds 2001. Toen beleefde de Belg Mark Wauter een droomdag: hij won en pakte het geel.

In Ekeren, Merksem, Antwerpen en Wilrijk zijn supporterszones opgezet, met grote schermen en randanimatie. Alleen in Stabroek en Kapellen vielen wat valse noten: de Franstalige Tourbanieren waren een doorn in het oog van de lokale N-VA-afdeling.

Om een vlotte doorgang te garanderen, doet de de provicie Antwerpen zondag een beroep op een klein legertje aan hulpverleners. Driehonderd politieagenten kloppen een extra zondagsdienst. De lokale politie moet het parcours verkeersvrij houden, de federale politie staat in voor de begeleiding van de Tourkaravaan. Ook is er hulp opgetrommeld vanuit onverwachte hoek: een zeventigtal signaalgevers komt helpen vanuit Brakel.

Het verkeer in Antwerpen zal uiteraard lijden onder de Tourpassage. Het autoverkeer raakt tussen halftwee en halfzes langs het hele parcours niet van oost naar west. De Lijn kondigt aan dat meer dan 50 bus- en tramlijnen een ingekort of omgeleid traject rijden. Ook voor de hulpdiensten betekent het een hoop rompslomp. Langs beide kanten van het parcours staan manschappen klaar om de provincie snel te kunnen bestrijken. Zo zet het Rode Kruis vijf extra ambulances in. Bij een ongeval op het parcours zal de federale politie hen helpen via noodcorridors.

Na de provicie Antwerpen komt Vlaams-Brabant aan de beurt. Langs smalle wegjes komen de renners in Sint-Brixius-Rode, een gehucht van Meise waar de fietsenfabriek van Eddy Merckx voorlopig nog ligt, in afwachting van een verhuis naar Zellik.

Eindbestemming is ten slotte Brussel, de Belgische en de facto ook Europese hoofdstad. Het peloton wordt rond kwart over vijf verwacht op de Houba de Strooperlaan in de buurt van het Koning Boudewijnstadion voor een koninklijke massasprint. Voor de gelegenheid bekennen enkele Belgische symbolen kleur: het Atomium hijst de Franse driekleur, Manneken Pis krijgt een gele trui.

Verkeer in de provincie Antwerpen zal zwaar te lijden hebben onder de Tourpassage.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is