De gemeenteraad van 24 oktober 2011

Op 31 oktober 2011

Al bij al 13 punten op deze raad. Laat ik maar van voorafgaan beginnen. De goedkeuring van de notulen, altijd het eerste punt op de agenda,  vormde geen probleem. Het tweede ook niet want de toelichting betreffende de interne kredietverschuivingen werd niet behandeld. Het document  was niet tijdig klaar en zal in de raad van november besproken worden. Verder 2 aktenemingen over de kerkfabrieken van Putte en Hoevenen en een stemming over de aanpassing van het budget van Sint -  Catharina te Stabroek.

Het volgende punt betrof de aanpassing van het retributiereglement op het voorkomen en beheer van afval meer bepaald “ GFT”. Een aanpassing is noodzakelijk gezien men in zee zal gaan met een andere ophaler voor het groenafval. Bijna 3 bladzijden vol met omstandige uitleg over het hoe en waarom. Het gebruiksrecht wordt verminderd met een halve tot 5 euro afhankelijk van de inhoud van uw groene bak. Voor het aanbieden blijft de kostprijs onveranderd behalve voor de mensen met een 40 liter container, in wezen de kleinste vervuilers, die moeten 10 cent per lediging betaling. De grootste aanpassing betreft de afrekening op het gewicht, deze gaat van 0,066 euro naar 0,085 euro. Volgens onze beleidsmakers gaat de gemiddelde kostprijs omhoog met circa 9 procent. En net over die percentages werd er uitvoerig gedebatteerd. Ze vlogen als het ware door de zaal maar met procenten kan je alle kanten uit, kijk maar eens naar de percentages van je spaarboekje. Op het containerpark zijn er ook veranderingen want volgend jaar zal je een identiteitskaart moeten bij hebben. Bedrijven gaan substantieel meer betalen voor het aanbieden van afval, de rekening gaat voor afbraakhout en kunststof met een derde omhoog al het andere zoals steenpuin groen en grofvuil verdubbeld in kostprijs. Sorteren is de boodschap om hoge kosten te vermijden. Voor particulieren blijft, tot nader order, de huidige vergoeding van kracht.

Een ander punt betrof het subsidiereglement voor groendaken. Enkel particulieren kunnen hier nog van genieten, voor bedrijven vervalt de subsidieregeling vanaf volgend jaar. Dus de school van Sint -  Calasanz en het Fort van Stabroek zullen nog kunnen genieten van een subsidie van maximaal 12500 euro. Waarom het Fort van Stabroek dient geïsoleerd te worden en behoefte heeft aan een langzame ontwatering van het dak is voor mij een raadsel, maar ja reglement is reglement.

Over reglement gesproken!  Tijdens de vraagstelling op het einde van deze raad, die nog goedkeuring gaf aan een dotatie aan 11.11.11, de onteigeningen aan de Krekelberg en de verlenging van deelname aan een vereniging voor woonbeleid,  ontspon zich een discussie over het feit dat de toegangsweg naar het nieuwe winkelcomplex niet klaar is. Tevens ontbreken er een aantal vergunningen. Zowel oppositie als een deel van de meerderheid was van oordeel dat dit niet kon. Er waren afspraken en die werden niet nageleefd. Dat een dergelijk project wel eens vertraging kan oplopen is zeker niet uitzonderlijk maar afspraken zijn afspraken en reglementen zijn er om nageleefd te worden. De bevoegde schepen was van oordeel dat het allemaal wel in orde komt met die vergunningen, een paar dagen later is niet zo erg. De bevoegde instanties die de weg moeten aanleggen starten ook deze week, net op de dag dat een grote winkel opengaat. Deze heeft zowat alles en iedereen rond Stabroek uitgenodigd via een stevige campagne .Een sleutel die, als u geluk heeft en de kast opengaat, u de gelegenheid geeft om 1 minuut gratis te shoppen.

Spijtig genoeg is het niet de” sleutel” die de deur zal openen tot de oplossing van ons verkeersinfarct.  Dat het woensdag een drukke dag wordt staat zo vast als een huis. De automobilisten zullen geduld moeten hebben en de inwoners aan de N111 kunnen best een stofmasker opzetten. Wij vrezen dat het niet bij die ene dag zal blijven. Het zal ook weer een dossier worden voor de volgende bestuursploeg!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is