Parking Ravenhof

Op 12 juni 2017

De nieuwe parking voor 120 wagens aan het kasteel Ravenhof, op de grens van Belgisch Stabroek en Nederlands Putte, komt er toch niet. Buurgemeente Woensdrecht verzet zich - ondanks een eerder akkoord - tegen de aanleg ervan op Nederlands grondgebied. De parking is nodig omdat het kasteel een natuurpoort naar Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide moet worden.

FONS SCHRYVERS

Al jarenlang zijn er parkeerproblemen in Putte-Stabroek ter hoogte van het kasteel Ravenhof op de Belgisch-Nederlandse grens. De huidige parking aan de inrit van het kasteel is met zijn 24 plaatsen ontoereikend. Wat verder, in het Oudbroek, is er aan de Belgische en Nederlandse kant plaats voor vijftig auto's, maar die staan wel midden in het bos geparkeerd. Zowel de gemeente Stabroek als hun Nederlandse buren waren niet gelukkig met het bosparkeren en wilden daar komaf mee maken. Daarom ontstond bij het Nederlandse Staatsbosbeheer het idee om bij het binnenrijden van het Oudbroek, aan de Nederlandse kant van de weg, een parking voor 120 wagens aan te leggen op een stuk uitgedund bos. De Nederlanders stelden hun grond ter beschikking en de gemeente Stabroek voorzag 30.000 euro voor de aanleg. Bovendien liepen er gesprekken dat ook het Grenspark De Zoom zou bijdragen in de kosten.
 

Ontgoocheld

Vorig jaar bereikte Stabroek en Woensdrecht eindelijk een akkoord maar dat plan stuitte nadien op fel verzet van Nederlandse omwonenden. Die vreesden voor overlast door de komst van extra voertuigen. De gemeenteraad van Woensdrecht heeft nu beslist om de plannen af te voeren wegens "een te gevoelig dossier".

Burgemeester Rik Frans is ontgoocheld. "Jarenlange aanslepende, en moeilijke onderhandelingen tussen twee gemeentebesturen, twee landen en twee provincies worden zomaar van de kaart geveegd. De parking is absoluut nodig voor de toeristische ontsluiting van het Ravenhof en om de mobiliteit in het bos op te lossen. Op piekmomenten, tijdens tentoonstellingen, huwelijken of andere feestjes, zou er behoefte zijn aan maar liefst tweehonderd extra parkeerplaatsen. We moeten nu noodgedwongen de procedure voor het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opnieuw starten en daarbij onderzoeken wat de mogelijkheden op Belgisch grondgebied zijn. Dat kan bijvoorbeeld ter hoogte van de Plantinlaan of ergens vlak bij het kasteel."

Door de Nederlandse afwijzing hebben de plannen een vertraging opgelopen van 1,5 jaar. "De huidige onverharde parking kan echter nog jaren blijven liggen maar ze grondig aanpakken wordt niet toegelaten door Natuur en Bos. Een verlichting is schadelijk voor dieren en een verharding, zelfs een tijdelijke, mag niet in een bosgebied" zegt Rik Frans. "We zijn telkens afhankelijk van verschillende adviezen en beperkingen opgelegd door zowel Monumenten en Landschappen als het Agentschap Bos en Groen. Wat van de ene mag, wordt door de andere verboden. Het is altijd lopen op een slappe koord maar we hopen er uiteindelijk wel uit te geraken."

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is