Mag het iets meer zijn?

Op 16 april 2012

Al jaren klagen bewoners over de gebrekkige communicatie die het gemeentebestuur met zijn inwoners voert.

Meldingen blijven vaak onbeantwoord. Vaak wordt zeer laat of helemaal niet gereageerd. Als er gereageerd wordt voelen bewoners zich niet ernstig genomen omdat de feiten geminimaliseerd worden.

Ook wij, als politieke partij, bemerken dikwijls dezelfde houding bij mandatarissen van de meerderheid.

Vragen blijven vaak gewoon onbeantwoord, verslagen van publieke vergaderingen worden niet gepubliceerd of worden niet openbaar gemaakt. Cijfers kunnen niet worden gegeven. Omdat ze niet worden bijgehouden ?  De gemeentelijke website biedt voor ieder wat wils, behalve inzage in bestuursdocumenten.

Op die manier wordt de democratische controle op bestuurzaken en beslissingen die door onze politici worden  genomen fel bemoeilijkt. Het is nochtans een belangrijk onderdeel van het democratisch proces dat burgers of oppositiepartijen een ernstig antwoord krijgen op hun vragen.

Zijn onze bestuurders niet gewoon om  kritische vragen te krijgen ? Voelen zij zich persoonlijk aangevallen ?  Hopen zij dat het allemaal wel zal overwaaien wanneer zij niet reageren ?

Wat ook de reden is, de onbereikbaarheid van onze bestuurders en het niet ten gronde reageren leiden tot  heel wat ongenoegen en frustratie.

Om die reden nam N-VA al verschillende initiatieven om de burger beter te informeren.

Een informatieavond rond mobiliteit en middenstand, duidelijke stellingname in het NX dossier inclusief een wandeling op en rond de tracés, een website met actuele dossiers en standpunten. Door onze contacten met de bevolking kunnen we snel zaken die voor beroering zorgen oppikken en er proberen een antwoord op te geven.

Zo vernamen we via een aantal bewoners van de Abtsdreef dat die straat te kampen heeft met een aantal inbraken. Een van de bewoners werd zelfs het slachtoffer van een zogenaamde homejacking.

De onrust die dat teweeg bracht in de wijk was voor ons reden genoeg om een gespreksavond rond veiligheid te organiseren. 

Omdat we niet enkel van op de zijlijn kritiek willen leveren formuleren we op constructieve wijze ook eigen voorstellen.

 De grote opkomst - een vijftigtal bezoekers - wees er duidelijk op dat heel wat mensen vragen hadden.

Vragen waarop de N-VA, met de informatie waarover zij beschikte, een zo goed mogelijk antwoord probeerde te geven. Vragen die echter in de eerste plaats door onze bestuurders moesten beantwoord worden.

Waarnemend burgemeester Pierre Bels was  persoonlijk aanwezig, maar slaagde er ook na een betoog van 15 minuten niet volledig in om concrete antwoorden te geven.

Hij minimaliseerde de feiten door te stellen dat er aan dergelijke vormen van criminaliteit nu eenmaal niet veel te doen is, dat de politie haar best deed en doet, dat de wachttijden nu eenmaal zijn wat ze zijn. In het politiecollege, waarin politici van Kapellen en Stabroek zetelen, en dat de werking van de politie controleert, is de verhouding 1/3 voor Stabroek, tegen 2/3 voor Kapellen.  Door die verhouding is er volgens de waarnemend burgemeester niets te doen tegen het overwicht van Kapellen. 

Een antwoord dat op zijn zachtst gezegd toch wel de wenkbrauwen doet fronsen.

Een antwoord dat voor ons absoluut niet voldoende is en waarover we de burgemeester op de volgende gemeenteraad willen interpelleren.

Omdat we geloven dat ook de inwoners van Stabroek, Hoevenen en Putte recht hebben op een volwaardige politiezorg.

Omdat we ervan overtuigd zijn dat het de taak is van politici om lijnen uit te zetten én dit beleid op te volgen wanneer zich ernstige feiten voordoen. Zij moeten bereid zijn dit beleid zo nodig  bij te sturen indien dit nodig is. Het is onze plicht om te communiceren met onze burgers, ook wanneer die kritische vragen heeft over het beleid.

Mag dit in Stabroek iets meer zijn ?

N-VA vindt alvast van wel !

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is