Inbraken en de politiek.

Op 16 april 2012

BRIEF AAN DE BEWONERS VAN DE ABTSDREEF.

Naar aanleiding van een recente inbrakenplaag in de Abtsdreef organiseerde onze afdeling een  gespreks- en informatieavond naar de bewoners toe. Heel wat bewoners waren dan ook afgezakt naar de “Molenhoek” om, niet enkel naar onze informatie te luisteren en vragen te stellen maar ook om nog eens, met hun buren, te praten en te overleggen.

Als voorbereiding op dit gesprek werd door ons wat onderzoek verricht en een presentatie gemaakt. Naast  wat feitenmaterieel,  enkele algemene  opmerkingen en informatie over hoe een Buurt Informatie Netwerk werkt en kan opgezet worden  stelden we een aantal pertinente vragen naar het bestuur van onze gemeente .  Deze vragen moeten een antwoord krijgen op de eerst volgende zitting van de gemeenteraad op maandag 23 april.

We waren uit op een gesprek met de buurt en een dialoog.. Van vragen stellen kwam echter weinig in huis.  Deze avond, ons initiatief, moest “gekaapt” worden door het bestuur.

Het zou toch niet kunnen dat een partij, niet vertegenwoordigd in meerderheid of oppositie dit bestuur in verlegenheid zou brengen?  De “waarnemende burgemeester” moest ons toch terecht kunnen wijzen. Natuurlijk is er politie maar fenomenen van inbraken zijn moeilijk te bestrijden, maar als “klein broertje” van Kapellen moet je ook niet meer verwachten. Zij betalen het meeste en hebben dan ook recht op een “grotere lepel” in de pap.

Het is steeds dezelfde tactiek en preek. Het gesprek sturen in de richting van het lagere niveau, van de gewone burger en de politieagent, en dan vertellen dat het hoogste niveau wel zijn best doet. Een boodschap die veel van de inwoners niet konden smaken.  Voor dat te horen, waren ze echt niet gekomen!

Mensen verwachten hulp, begrip en actie, geen monoloog van ettelijke minuten en het aanprijzen van zichzelf als “ervaren bestuur dat alles doet maar niet alles kan of mag”. Mensen verwachten oplossingen. Dit bestuur kan geen garanties geven op veiligheid en demonstreerde zijn onmacht nog eens door te stellen dat zij, en dit samen met één lid van de oppositie,(nog maar eens tactiek) in de politieraad geen zeg hebben over dergelijke zaken, Ze mogen enkel beslissen over het budget en een computertje of autootje, minder of meer. Het is aan de Burgemeesters van Stabroek en Kapellen om te overleggen met de Korpschef wat er moet gebeuren. Nog eens tactiek om de verantwoordelijkheid ergens anders te leggen.

Waar de mensen op zaten te wachten was geen betoog hoe goed het bestuur het wel doet, maar op een antwoord en actie. Waarom is de politie nog niet langs geweest bij inwoners die vroeger al geplaagd werden door inbrekers en vroegen om een advies, meermaals zelf? Waarom waarschuwt de politie de buurt niet bij dergelijke feiten?  Waarom suggereert het bestuur zelf niet om een BIN op te richten en steunt ze dergelijke initiatieven? Waarom was de politie er deze avond niet? Het was de kans om hun werking toe te lichten.

Ons goed bedoelde initiatief moest maar niet van de N-VA komen,  politiek geïnspireerd zijn, dan zou er op onze  avond wel politie geweest zijn. Een dooddoener van formaat, alsof het aan  hen is om te bepalen waar ze naar toe gaan? Gaat dergelijke argumentatie ook op als er gelijktijdig een inbraak is in Kapellen en Stabroek?  Gaan ze dan eerst naar Kapellen om dat daar meer betaald wordt?  Als de Burgemeester of zijn plaatsvervanger zegt dat de politie op deze avond moest aanwezig zijn was ze er ook geweest. Nu niet. Tactiek?

Wij hopen dat we wat constructiefs hebben kunnen meegeven?  Het is niet helemaal gelopen zoals we in gedachten hadden … We zagen liever u meer aan het woord. Wij bieden dan ook onze verontschuldigingen aan diegenen die hogere verwachtingen koesterden.

Wij hopen echt dat de bewoners van de Abtsdreef hun “BIN” kunnen verwezenlijken en dat andere wijken hun voorbeeld zullen volgen. Een avond organiseren rond inbraakpreventie moet dringend georganiseerd worden door het bestuur. Wij blijven alvast voor beide ideeën ijveren, nu en later, want het moet veranderen! Ook andere tips en suggesties proberen we ter harte te nemen!

Dat de boodschap naar het bestuur is overgekomen blijkt uit hun aanwezigheid en reactie. Zij hebben jullie verzuchtingen gehoord!

 Met beleefde groeten,

 N-VA afdeling Stabroek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is