Programma

Maak hieronder een keuze uit onze programmapunten en ontdek wat N-VA Stabroek wil realiseren in onze gemeente.

Voorwoord

Beste inwoners van Stabroek, Hoevenen en Putte,           

De komende gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 zijn voor onze lokale N-VA –ploeg zeer belangrijk. De afgelopen zes jaren hebben wij mee het beleid bepaald als meerderheidspartij  in onze gemeente. We hebben ontzettend hard gewerkt voor onze gemeente.

Onze lokale afdeling is een sterke ploeg waarin veel vakkennis aanwezig is maar bovenal veel enthousiasme en engagement voor onze gemeente.

Opnieuw hebben we veel inspanningen gedaan om een frisse, doelgerichte, vernieuwende verkiezingsprogramma in elkaar te steken. Het werk is nog niet af, vele nieuwe projecten staan in de steigers om het leven in Stabroek, Hoevenen en Putte nog aangenamer te maken.

We kunnen rekenen op een sterke groep van kandidaten en bestuursleden. Een mix van ervaring en nieuw in de dorpspolitiek. We zijn een grote, stevig verankerde ploeg in onze gemeente. Onze talloze leden blijven ons trouw en jaar na jaar zien we de N-VA-ploeg van onze gemeente verder groeien. De voorbije jaren hebben we door alle (politieke) stormen heen op nationaal maar ook gemeentelijk vlak, onze werking in Stabroek, Hoevenen en Putte verder uitgebreid. Dit zowel in de breedte als in de diepte. Veel mensen hebben we al overtuigd. Onze ambitie is om nog meer mensen over de streep te trekken.

Iedere inwoner heeft steeds op regelmatige basis ons huis-aan-huisblad in de brievenbus gekregen. Geen enkele partij heeft dit op dezelfde positieve wijze gedaan. Jaar na jaar hebben we iedereen geïnformeerd op een duidelijke enthousiaste manier over de Stabroekse politiek. Alle komende of gerealiseerde projecten hebben we steeds toegelicht. Deze ingeslagen weg willen we verder bewandelen. Een degelijke inhoud gekoppeld aan warme menselijkheid. Politieke ernst in een kameraadschappelijke, joviale sfeer. Soms gedurfd vernieuwend, maar zeker en vast haalbaar!

Deze brochure geeft aan waar we de komende zes jaar met Stabroek-Hoevenen en Putte naartoe willen. Het is een document geworden met veel invalshoeken, waarbij we ons laten leiden hebben door: U, de N-VA-congresteksten en onze eigen N-VA afdeling.

We gaan met dit verkiezingsprogramma voor een betrokken en betrouwbaar beleid in onze  gemeente de boer op. We overtuigen alle inwoners van Stabroek, Hoevenen en Putte van onze ideeën en plannen om samen met haar of hem opnieuw de volgende zes jaar een betrokken en betrouwbaar beleid te voeren. Samen besturen, is goed besturen!

Ik nodig u dan ook hartelijk uit om dit verkiezingsprogramma ook daadwerkelijk te lezen. Een bezoek aan onze website en facebookpagina kan ik steeds aanraden. Veel leesplezier!

Namens het voltallige N-VA afdelingsbestuur van onze afdeling Stabroek,

Rik Frans, burgemeester en lijsttrekker

Financiën

Momenteel heeft Stabroek, in vergelijking met (vergelijkbare) gemeenten in de Noorderkempen, géén hoge belastingsgraad. Uiteraard is onze ambitie om dit zo te houden, maar helaas botsten we hierbij op de keiharde realiteit: de torenhoge schuldenberg die we hebben geërfd van de vorige legislatu(u)r(en).

Onze missie op vlak van financiën is dubbel: enerzijds besparen, maar anderzijds ruimte laten om projecten te realiseren. Met andere woorden, meer doen met minder!

Dankzij het verantwoordelijk omgaan met de financiële middelen zijn we in staat geweest om te investeren in onze toekomst. Denken we daarbij aan realisaties zoals Project Schoem, de heraanleg van onze dorpsas Laageind – Hoogeind, de volledige renovatie van het dak van de Sint-Catharinakerk, de restauratie van het kerkje Attenhoven, heraanleg van straten en voetpaden (de Lepelstraat, Jan Matstraat, Veldstraat,…), aanleg van speeltuintjes (Seringenlaan, …), investeringen in zonnepanelen op bijna alle gemeentelijke gebouwen, verdere afwerking van de Picolo-site  en toekomstige realisaties zoals: Sportcentrum Vossenvelden, aankoop van ons toekomstig speelbos in Hoevenen, de turnhal en de school “De Rekke”, aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in de Platanenlaan en Beukenlaan, verdere realisatie van de grote wegenwerken op de as Dorpsstraat/Laageind in 2019. 

Gezinsbeleid

Wonen in eigen streek is de wens van vele mensen en gezinnen. Stabroek behoort echter tot die gemeenten waar de grond het meeste kost. Hier hebben we de afgelopen legislatuur aan gewerkt (Parklaan, Schoem, woonproject met ARRO ), maar er moet verder ingezet worden om een nog beter woonbeleid te voeren dat veel kansen geeft aan alle gezinnen.

Een gezonde mix van jong en oud, eenoudergezinnen en alleenstaanden moet een hechtere gemeenschap tot stand brengen. Een doordacht woonbeleid met betaalbare kavels en aangepaste woongelegenheden kan dit tot stand brengen. Iedereen moet welkom zijn in Stabroek om er te leven, te werken en zich te ontspannen.

De combinatie van gezin en werk is dikwijls een hele opgave voor jonge gezinnen. Er is dan ook nood aan een uitbreiding van de Buitenschoolse KinderOpvang. Ook hier wil N-VA Stabroek werk van maken door bijkomende opvang te organiseren in de volgende legislatuur. De voorbereiding hiervan is reeds in gang gezet (nieuw GRS (gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan en RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan)). Deze voorbereiding is broodnodig om de realisatie van een nieuwe BKO te kunnen realiseren in het centrum van Stabroek.

De afgelopen 6 jaar werkte N-VA in onze gemeente aan een betere en nuttigere wisselwerking met de scholen, jeugdbewegingen, sportclubs en senioren. Denk hierbij vooral aan het concept: “Brede School”, wat we nog meer willen promoten. De volgende 6 jaar willen we dit nog verderzetten en verbeteren. Het recht om jeugd te zijn staat hier voorop.

Ruimtelijke ordening en Leefmilieu

Belofte maakt schuld! In ons vorig verkiezingsprogramma hadden we beloofd om het GRS (gemeentelijk ruimtelijk structuurplan) aan te pakken. Thans zijn we hiermee al ver gevorderd en zijn in de laatste fase.

Onze ploeg wil de schaarse open ruimten in ons dorp vrijwaren of er een verantwoorde invulling aan geven. Het landelijk karakter van het buitengebied willen we kost wat kost behouden. Dit houdt ook in dat soms ruimte opgeofferd wordt om elders een open ruimte te creëren, bijvoorbeeld door herlocatie naar de juiste zone.

Aan de lintbebouwing moet een halt worden toegeroepen als de vigerende regelgeving dit toelaat. Om te voldoen aan de woonbehoeften, kiest de N-VA voor gegroepeerde bebouwing (met voldoende mogelijkheden inzake open, halfopen en gesloten bebouwing en gemengde particuliere en sociale woningbouw). De voorkeur gaat uit naar inbreiding in de woonzone, woonuitbreidingsgebieden die aansluiten bij dorpskernen en het stimuleren van de afbraak of renovatie van leegstaande en verkrotte panden. Ook wil de N-VA woonuitbreidingsgebieden aansnijden om de hoge prijs van bouwgronden te drukken en jonge bewoners van onze gemeente de kans te geven om in Stabroek, Hoevenen of Putte te blijven wonen.

Communicatie

De afgelopen 6 jaar hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van de communicatie naar en van onze inwoners, maar dit kan nog veel beter. Het afgelopen jaar hebben we de digitale infoborden vernieuwd om nog duidelijker over te komen. “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.”

Dehuidige maatschappij vraagt om informatie en om zo snel mogelijk geïnformeerd te worden over zaken die hen aanbelangt. De technische middelen zijn hiervoor voorhanden, maar we moeten er maximaal van gebruik maken. De afgelopen legislatuur hebben we hieromtrent stappen vooruit hebben gezet door het gebruik van sociale media (Facebook, Linkedin, bewonersbrieven en informatievergaderingen). Maar we willen dit alles nog verder verbeteren, verfijnen en versnellen. Optimaal gebruikmaken van alle middelen en mogelijkheden. Bewoners willen snel geïnformeerd worden over wat er gaande is. Dit kan via facebook, linkedin  en Twitter, de website van onze gemeente, het gemeentelijk informatieblad, … Snelle en juiste info over wat er gaande is in onze gemeente: over beleidskeuzes, werken in hun straat en onze gemeente, veranderingen in hun omgeving, enz. …

Verdere digitalisering in de gemeentelijke diensten dringt zich nog meer op. De ingeslagen weg blijven we verder volgen door blijvend te investeren hierin. De papierberg moet verder weggewerkt worden, zo weinig mogelijk uitprinten. Digitale archivering zal de toekomst zijn. 

Maar goede communicatie werkt in 2 richtingen: inwoners wensen ook inspraak en moeten de kans krijgen om hun zegje te doen. Onze partij heeft hierbij de daad bij het woord gevoegd door wijkbezoeken te doen met onze babbelcaravan. Op gemeentelijke niveau zou dat ook moeten kunnen … We beseffen dat we hier in de toekomst aandacht aan moeten blijven besteden, luisteren naar onze burgers, om daarna goede en nog betere beslissingen te kunnen nemen. Dit laatste is en blijft natuurlijk wel de taak van het gemeentebestuur.

Sociaal beleid

Armoede

Hoewel de armoede in België globaal gezien stijgt, daalt ze in Vlaanderen.
Maar dat is geen reden tot zelfgenoegzaamheid. 

Ook in Stabroek leven mensen aan de rand van de maatschappij. Eénoudergezinnen vormen, ook in onze gemeente, meer dan ooit een kwetsbare groep.

Om aan de basisnood van een aantal van onze inwoners, allochtonen en autochtonen, te kunnen voldoen realiseerdenwij, binnen onze actuele coalitie en samen met een aantal gedreven vrijwilligers, het knappe initiatief “De Molen”, een sociale kruidenier. Na een geslaagde opstart moet dit project, in nauwe samenwerking met onze gemeentelijke “Sociale Dienst”, een verdere doorstart krijgen. De toekomstige integratie in het project “Schoem” in Hoevenen zal voor de “Sociale Kruidenier” perspectieven dienaangaande kunnen genereren.

De integratie van het OCMW in de gemeentelijke dienst “Sociale zaken”:
In onze gemeente, waar de integratie van het OCMW en de gemeentelijke diensten nog verder moet uitgewerkt worden, moeten we voluit inzetten op een duidelijke toekomstvisie, doorgedreven structurele afspraken en maatregelen in een aantal specifiek sociaal gerelateerde dossiers en beleidsdomeinen.

 

Responsabilisering en Arbeidstrajectbegeleiding

Financiële uitkeringen allèèn lossen de problemen niet ten gronde op.
Wie werkloos wordt, moeten we vanaf de eerste dag activeren en intensief begeleiden naar een nieuwe baan.

Het leefloon mag dan ook geen hangmat zijn, maar een trampoline. Wie het echt nodig heeft, moet binnen de schoot van onze “Sociale Dienst”, correct opgevangen worden en met de nodige begeleiding opnieuw gelanceerd.

De maatschappelijke medewerkers van onze dienst “Sociale Zaken” moeten op het domein van de arbeidstrajectbegeleiding een actievere rol spelen. Een job is immers de beste sociale bescherming.

De N-VA wil, net als in het buitenland, een gemeenschapsdienst voor leefloners invoeren. Zo blijven mensen maximaal betrokken bij de arbeidsmarkt, raken ze niet sociaal geïsoleerd en behouden ze hun eigenwaarde.

 

Sociale woningen

Iedereen heeft nood aan een dak boven zijn hoofd. Zeker wie niet de middelen heeft om iets te kopen of zelfs te huren. Sociale woningen moeten de financieel zwakkeren daarbij helpen.

Het recht op een sociale woning brengt ook sociale plichten met zich mee. Zoals de plicht om Nederlands te leren. 

Het aanbod aan sociale huurwoningen zal altijd kleiner zijn dan de vraag. Wie het echt nodig heeft, krijgt daarom voorrang.
De controle op sociale fraude kan een pak strenger. Wie onterecht een sociale woning verkrijgt, pikt iemand anders plaats in. Dat is onrechtvaardig. Daarom moeten we strenger controleren op zwartwerk en niet-aangegeven eigendommen.

 

Welzijn

Ondanks de nood aan besparingen bleef de N-VA, samen met de Vlaamse Regering, verder investeren in de zorgsector.

Na vele inspanningen blijven we nog steeds voor een aantal grote uitdagingen staan. 

De wachtlijsten in de zorg en de vergrijzing van de bevolking zijn niet nieuw. In onze gemeente zijn de laatste jaren nochtans enkele mooie projecten gerealiseerd (Rusthuis “De Agger” en RVT “De Molen” in Stabroek) en ook in het project Schoem (achter OCMW-gebouw te Hoevenen) komen boven het gemeenschapscentrum een heel aantal mooie seniorenflats. 

Maar de vraag naar voldoende, betaalbare en toegankelijke kinderopvang, net als de nood aan ondersteuning voor personen met een beperking zullen, ook in onze gemeente, niet afnemen naar de toekomst toe.

Ook in de ouderenzorg blijven toekomstgerichte investeringen absoluut noodzakelijk.

 

Personen met een beperking

De N-VA stond mee aan de wieg van het nieuwe Vlaamse beleid voor personen met een beperking. 

Ons gemeentebestuur nam en neemt maatregelen om de integrale toegankelijkheid van onze openbare gebouwen en plaatsen voor mensen met een handicap te optimaliseren.

Het aspect “toegankelijkheid voor personen met een beperking” moet en zal op de nieuw aan te leggen as Dorpsstraat - Laageind, ons commercieel dorpscentrum, speciale aandacht krijgen.
Dienaangaande moeten er goede afspraken gemaakt worden, met AWV, de betrokken aannemers en het gemeentebestuur, met betrekking tot specifieke aanpassingen aan voetpaden, oversteekplaatsen, bereikbaarheid winkelpanden en de opstapplaatsen openbaar vervoer.
In het dorpscentrum zullen er bovendien minder parkeerplaatsen zijn.
Het aantal openbare parkeerplaatsen voor mindervaliden moet geëvalueerd en geoptimaliseerd worden.

Personen met een beperking moeten een uitkering krijgen waarmee ze zelf hun zorg en ondersteuning kunnen betalen. Dankzij dat budget én met hulp van de gemeenschap – familie, buren, mantelzorgers – moeten personen met een beperking zich minder richten tot de gespecialiseerde instellingen. Dat vergroot hun zelfstandigheid en doet de wachtlijsten krimpen.

 

Senioren en Ouderenzorg

Natuurlijk neemt ook in onze gemeente de vergrijzing van de bevolking toe en de levensverwachting stijgt. Goed nieuws natuurlijk op vlak van gezondheidszorg, maar de vraag naar hulp- en dienstverlening voor senioren zal in de toekomst nog fors toenemen. Door de stijgende welvaart en de betere medische kennis leven mensen immers langer.

Het seniorenbeleid moet inspelen op deze evolutie.

We mogen ons niet beperken tot een voorzieningenbeleid. De woon-, leef- en zorgbehoeften van senioren zijn veranderd. Senioren zijn actief, opgeleid en goed geïnformeerd. We moeten senioren ondersteunen in de zelfredzaamheid en het langer “thuis” wonen mogelijk maken door professionele dienstverlening te implementeren in ons beleid.  

Het nieuwe seniorenbeleid moet ouderen in onze samenleving waarderen en versterken.

Het traditionele hulpverleningsmodel moet vervangen worden door een moderner zorgmodel, dat vertrekt vanuit de senioren binnen hun eigen sociale omgeving.
We moeten blijven investeren in ruimte voor senioren en een aanbod in zinvolle vrijetijdsbesteding, vaak in samenwerking met het verenigingsleven. Dit houdt in dat ons gemeentebestuur vooral een coördinerende en aanvullende rol speelt. 

Voor de N-VA moeten ouderen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving wonen. Mits de juiste hulp en omkadering, zijn de ouderen vaak zélf vragende partij om in hun eigen huis te blijven. Dat wil de N-VA aanmoedigen, want door de in de vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen is het betaalbaarder om te wonen. Door privé instellingen dreigen thuiszorgcentra onbetaalbaar te worden. 

De N-VA wil zelfstandig wonen en alternatieve woonvormen daarom financieel en/of fiscaal aanmoedigen. We moeten meer gebruik maken van thuiszorg, thuisverpleging, mantelzorg en ondersteunende technologieën die het zelfstandig thuis wonen mogelijk maken. 

Naast mogelijkheden voor aanpassingen aan de eigen woning, is er ook nood aan meer opvangmogelijkheden, dit om zo ook mantelzorgers tijdelijk of blijvend te ontlasten.
Zorgcentra die ook dag- en nachtopvang aanbieden moeten, ook in onze gemeente, hier sterk op inspelen. De laatste jaren zijn er enkele bijgekomen en we werken ondertussen verder aan het project Schoem waar er veel voorzieningen voor ouderen zullen komen (seniorenflats, groter gerieflijke seniorenlokaal met keuken om maaltijden te bereiden, mooie en praktische petanquebanen, mogelijkheid om gebruik te maken van het was-en strijkatelier, bibliotheek vlakbij met mooie leesruimte,  …).

 

“Oud is niet out” is voor de N-VA een essentiële waarde.

De N-VA wil dat ouderen langer mee verantwoordelijkheid nemen in de samenleving en daar dan ook de kansen toe krijgen. De echte oudere, hulpbehoevende senior, kan ten volle op ondersteuning rekenen waarbij de aandacht in hoofdzaak gaat naar het blijven wonen in de eigen, naaste omgeving, en alleszins in ons eigen dorp. Onze ploeg streeft naar voldoende bedden in woon- en zorgcentra in verhouding tot het aantal inwoners. Hiervoor zal ze in nauw dialoog blijven met de bestaande initiatieven.

De N-VA zal de nodige initiatieven nemen om tot een uitbreiding van het aantal (sociale) assistentiewoningen te komen, die betaalbaarder worden door het eigen vermogen.

 

Migratiebeleid

Het migratiebeleid moet worden bijgesteld. Het vrij verkeer van personen binnen Europa mag niet leiden tot het invoeren van armoede. Dweilen met de kraan open heeft geen zin. Het zet onze sociale zekerheid onder druk, waardoor meer mensen – inwoners én nieuwkomers – uit de boot dreigen te vallen.

De N-VA kiest voor een positief migratiebeleid en zet daarom in de eerste plaats in op arbeids- en kennismigratie. Want migranten die hier komen werken of studeren, leveren een actieve bijdrage aan onze samenleving.

Wie wettelijk in België verblijft, moet alle kansen krijgen om deel te nemen aan onze samenleving. Een inburgeringstraject zorgt voor een begeleide stap naar integratie.
Kennis van het Nederlands is daarbij cruciaal.

Om dit beter op onze “nieuwe burgers” af te stemmen organiseert het “Sociaal Huis” in onze gemeente wekelijks conversatietafels middels het project “De babbelmolen”. Een geslaagd opzet dat beslist nog verder uitgewerkt dient te worden.

Helaas komen te veel migranten ons land in via een passief migratiekanaal (asiel, gezinshereniging of regularisatie). Al te vaak belanden die mensen in de werkloosheid. Daardoor is het evenwicht tussen actieve en passieve migratie volledig verstoord. De N-VA wil dat evenwicht herstellen en bewaken.

Onder impuls van de N-VA zijn al belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd. Denk maar aan de verstrenging van de wet op de gezinshereniging, wijzigingen aan de asiel- en opvangwet en het afschaffen van de snel-Belgwet. Zeker de regularisatie van illegale criminelen is voor de N-VA onaanvaardbaar.

 

Integratie gemeente en OCMW in één globaal gemeentelijk sociaal beleid

Vanaf 1 januari 2019 worden de openbare centra voor maatschappelijke welzijn (OCMW) geïntegreerd in de gemeentebesturen. Tot op heden had zowel het OCMW als het gemeentebestuur een eigen rol in het sociaal beleid op gemeentelijk niveau. De Vlaamse Regering wil door een overheveling van de OCMW-taken in het gemeentebestuur een éénduidig lokaal beleid voeren.

In het verleden waren in onze gemeente de publieke en particuliere voorzieningen niet altijd goed op elkaar afgestemd, wat vaak resulteerde in een versnipperde en onsamenhangende dienstverlening.

Voor onze gemeenten is het Vlaamse initiatief, om de werking van het OCMW volledig te integreren in de gemeentelijke dienst “Sociale zaken”, dan ook een uitstekende invalshoek om een globale én eenduidige visie te ontwikkelen, vervat in één “Gemeentelijk Sociaal meerjarenplan” m.b.t. het algemeen welzijnsbeleid.

Het “Sociaal Huis” in Hoevenen zal als allesomvattende spil van onze gemeentelijke welzijnswerking fungeren. Op deze locatie zal het “centrale aanspreekpunt sociale zaken”, optimaal ten dienste van onze inwoners uit de deelgemeenten Stabroek-Hoevenen-Putte, opereren.

De drempelvrees om betrokken diensten te consulteren moet omlaag en de actuele samenwerking met andere diensten, intern gemeentelijk - desgevallend externe partners, moet geoptimaliseerd worden. 

Deze opportuniteit biedt ontegensprekelijk de mogelijkheid om de kwaliteit van het lokale welzijnsbeleid gevoelig te verbeteren.

Eén allesomvattende en duidelijke visie rond “welzijn” moet dé uitgangsbasis zijn voor de politieke mandatarissen én àlle medewerkers van ons gemeentebestuur.

De “regierol” (beleid en budget) wordt gevoerd door de Gemeenteraad & College van Burgemeester en Schepenen.

De “actierol” (uitvoering en opvolging) wordt de verantwoordelijkheid van de directeur “Sociale Zaken”.

Het is een belangrijke opdracht voor ons gemeentebestuur om hier een  duidelijke VISIE rond te ontwikkelen, met als doel een optimale integratie van beide entiteiten te realiseren.

Een belangrijk project voor onze gemeente is de verdere uitwerking van het project Schoem waarvan de wegeniswerken ondertussen al zijn aangevat.

Het is uiterst belangrijk om voorafgaand een, goed doordachte, globale visie uit te werken van welke invulling we exact wensen te geven aan de “integratieoefening OCMW/gemeente” én aan een “meerjarenplanning”, op korte én lange termijn, met een zo breed mogelijke draagvlak en visie m.b.t. de totale “Sociale thematiek” binnen onze gemeente.

Het “Sociale Huis” moet als hét “centrale aanspreekpunt sociale zaken” fungeren. 

In het “Sociaal Huis” moeten onze burger terecht kunnen voor àlle eerste-lijns-adviezen rond sociale, arbeids, medische, psychische, administratieve, wonen-gelinkte en gerechtelijke problemen.

Veiligheid

De N-VA wil alle overlast en criminaliteit – klein én groot – aanpakken. Dat vereist een doordacht veiligheidsbeleid, maar ook propere, open straten en een betere verlichting ...

We zijn voorstander van Buurtcomités en Buurtinformatienetwerken (BIN). Die bevorderen de sociale weefsel in de buurt en de lokale veiligheid. N-VA staat achter alle initiatieven die bijdragen aan een positieve samenwerking tussen burgers en het verhogen van de veiligheid. Ook de politie is daar een grote voorstander van.

Camerabewaking op al onze lokalen, openbare terreinen en toegangswegen. Dit zal ook onze veiligheid ten goede komen. Samen werken we aan de veiligheid en een aangename leefomgeving voor iedereen in onze gemeente.

Ook willen we in de volgende legislatuur inzetten op ANPR (Automatische NummerPlaat Registratie). Als alle gemeenten en politiezones deelnemen, is dat de beste mogelijkheid om criminaliteit te onderscheppen. Hierin het voortouw nemen lijkt ons logisch vermits we aan mogelijke grote vluchtwegen (de A12 met al zijn op- en afritten) grenzen. Veiligheid garanderen aan onze inwoners is prioritair.  

Voor onze veiligheid rekenen we op een goed presterend politieapparaat.

Er is regelmatig te weinig blauw op straat omdat de politie nog steeds louter administratieve taken moet uitvoeren, de schaalgrootte van de lokale politie is verre van optimaal, de federale politie heeft een te logge structuur, de politieopleidingen zijn versnipperd waardoor agenten verschillende procedures aangeleerd krijgen, …

De N-VA kiest voor de samenvoeging van te kleine politiezones, maar waakt erover dat de politie dicht en snel bij de burger staat, daarom blijven we ijveren voor een politiekantoor in onze gemeente, het moet mogelijk zijn om in onze gemeente een eenheid (bvb. de verkeerseenheid) van onze lokale politie te plaatsen. 

De politie moet een modern personeelsstatuut krijgen, met functionele verloning in plaats van een veel te grote wildgroei van vergoedingen, toelagen en premies. Dit zorgt voor een transparanter en rechtvaardiger loonbeleid.

Mobiliteit en Openbare werken

Stabroek kent echte mobiliteitsproblemen! Onze dorpskernen gaan gebukt onder de gevolgen van steeds meer verkeer. De veiligheid van alle weggebruikers moet verbeterd worden. Wie hier niet moet zijn moet weg uit onze straten. Enkel dan zal het milieu, de veiligheid en de broodnodige stilte en rust een kans krijgen. Enkel dan zal u bij uw winkel, sportclub of café geraken op een verantwoorde manier. De realisatie van de NX als verbindingsweg is een groot deel van de oplossing. Enkelingen of bepaalde groeperingen ontkennen of trachten dit te blokkeren uit eigenbelang. De dagelijkse verkeersinfarcten, de piekuren lopen haast naadloos in elkaar over. Dit ergert de bevolking mateloos en heeft bovendien een verlammende invloed op de goede bereikbaarheid en de parkeerfaciliteiten van en voor de lokale middenstand. Wij blijven ijveren voor verkeersleefbare dorpskernen. De aanleg van de NX is hierin voor ons van essentieel belang. In alle steden en gemeenten, en dus ook in onze gemeente moet gezorgd worden voor een evenwicht tussen bereikbaarheid, ook met de auto, en de leefbaarheid. Dit betekent voldoende en goed aangeduide parkeermogelijkheden, een evenwichtig uitgebouwd openbaar vervoersnet en voldoende veilige fietsstallingen (met oplaadpunten). Bij het opstellen van verkeersplannen en de aanleg van straten en pleinen wordt bijzondere aandacht geschonken aan de verschillende vervoersmodi. Prioritair blijft een goede infrastructuur voor voetgangers en fietsers.

Om de veiligheid van de schoolgaande jeugd te bevorderen, hebben we veilige schoolfietsroutes (route 2 school) uitgestippeld. Deze weg blijven we volgen! Daarbij worden zoveel mogelijk stille wegen ingeschakeld. Ook daar zijn we volop mee bezig (het bos in Hoevenen gaat hierin ook een rol spelen). Deze routes worden aanbevolen aan de scholieren en hun ouders en waar nodig wordt begeleiding en hulp voorzien (we denken hierbij ook aan de door ons gerealiseerde Vero-routes). Het gemeentebestuur stimuleert de verkeersopvoeding. Daarvoor worden o.m. initiatieven genomen in overleg met de scholen (via de door ons opgerichte onderwijsraad). De verkeersopvoeding richt zich tot alle categorieën weggebruikers: niet alleen de automobilisten, maar ook de zwakke weggebruikers. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat het verkeersreglement voor iedereen van toepassing is!

N-VA wil zowel het openbaar vervoer, als het fietsers- en voetgangersverkeer maximaal stimuleren. Hierbij gaat het voor ons prioritair om het woon-werkverkeer en de korte verplaatsingen.

Zone 30 km/u in woonwijken is voor ons ideaal. Veiligheid boven alles! 

Op de verbindingswegen in onze gemeente 50 km/u. Dit wil zeggen dat 70 km/u zal verdwijnen in de ganse gemeente. 

Een aantrekkelijke leefomgeving

We blijven ons inzetten voor schone en keurige straten. Dit vergt zowel inspanningen van de eigen gemeentediensten, als het overtuigen van de bevolking om mee zorg te dragen voor het openbaar domein. Meldingskaarten zijn er om dit aan te kaarten. Alzo kan de gemeente de juiste actie ondernemen.

De gemeente staat in voor het onderhoud van openbare wegen en is zodoende verplicht om onderhouds- of herstellingswerkzaamheden uit te voeren zodra zij kennis heeft van slecht onderhouden wegen die schade kunnen veroorzaken aan weggebruikers. Bij gebreke hieraan geldt er een onweerlegbaar vermoeden van aansprakelijkheid in hoofde van de gemeente. Dit blijft een essentieel aandachtspunt!

Gescheiden rioleringsstelsels worden de regel en voor het regenwater zal een maximale infiltratie toegepast worden. Bij het opstellen van gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen wordt in de stedenbouwkundige voorschriften rekening gehouden met noodzakelijke waterbuffering en –afvoer. Het willekeurig dempen, overwelven en betonneren van grachten en sloten wordt vermeden. Waar mogelijk moet alles in de oorspronkelijke staat hersteld worden. Ze worden minstens één keer per kaar geruimd om de infiltratie te bevorderen. Op die manier wordt de problematiek van zowel het grondwaterpeil als het overstromingsgevaar aangepakt.

Bij bouw of renovatie wordt er doelgericht gekozen voor duurzame materialen, laag energieverbruik en het gebruik van de Best Beschikbare Technieken. Bovendien wordt ernaar gestreefd om ook bij bestaande gebouwen energiebesparende maatregelen door te voeren met een korte terugverdientijd. De gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening/ urbanisatie en onze duurzaamheidsambtenaar is tevens een contactpunt voor duurzaam wonen.

De gemeente zal verantwoorde maatregelen nemen ter beheersing en inperking van de hinder door zwerfdieren (katten, duiven, ratten, …).

Het gebruik van hemelwater in het huishoudelijk en industrieel waterverbruik wordt gestimuleerd, o.m. door een subsidie voor de aankoop en plaatsing van hemelwaterputten en voor de aanpassing van een gebouw voor het huishoudelijk of industrieel gebruik van hemelwater.

De gemeente beschermt streekeigen planten en dieren tegen invasieve exoten.

Milieu en Klimaat

Een gezond leefmilieu is essentieel. De N-VA blijft inzetten op een betere luchtkwaliteit met minder vervuilende stoffen. Natuur, zoals toegankelijke bossen zijn nodig voor rust en vrije tijd en als leefgebied voor fauna en flora. Maar ook voor het opnemen van vervuilende stoffen als CO2 en fijn stof.

De overheid en de burgers moeten zich samen inzetten voor het klimaat. Particulieren moedigen we aan (d.m.v.  premies) om zelf te investeren in energiebesparingen.

De N-VA ondersteunt  ook het principe dat de vervuiler betaalt. We stimuleren de Vlaming dus om duurzaam om te springen met water en andere grondstoffen. 

Als Vlaanderen meer recycleert en hergebruikt, verminderen we bovendien onze afhankelijkheid van steeds duurder wordende grondstoffen uit het buitenland. Dankzij onze inspanningen staat onze recyclage-industrie nu al aan de wereldtop. 

 

Leefmilieu

Regelmatig zien we de groeiende milieudruk op onze leefomgeving: de slechte waterkwaliteit door overbemesting en pesticiden, fijn stof in grootsteden en langs verkeersassen, het toenemende overstromingsgevaar door onvoldoende ruimte voor de waterberging van onze rivieren, …

 

Om het fileprobleem met daaraan verbonden hoge concentraties van fijn stop te verhelpen in onze dorpskernen ijvert de N-VA voor de realisatie van de NX.

Een gezonde leefomgeving is essentieel voor onze samenleving. Kinderen en ouderen zijn vaak de eerste slachtoffers van milieuvervuiling. Er is op veel vlakken al grote vooruitgang geboekt, maar we moeten de inspanningen volhouden en waar nodig opdrijven. Zo heeft de  gemeente Stabroek o.a.  in 2017 een bos in Hoevenen aangekocht voor verdere uitbouw tot speelbos en ontspanningsgebied. En als groene long kan dit tellen!

 

Klimaat

De N-VA steunt de uitbouw van een Vlaams klimaatplan. Dat moet de uitstoot van broeikasgassen flink terugdringen. Tegelijk investeren we verder in groene energie (zoals o.a. zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen, elektrische wagens, vervanging van openbare verlichting door LED-verlichting) zodat  de Europese klimaatdoelstellingen bereikt worden.

Meer aandacht voor een goede isolatie in nieuwbouw en renovatie is cruciaal als we het energiegebruik en de CO²-uitstoot willen doen dalen. Minder energie verbruiken heeft immers alleen maar voordelen. Het verlaagt de stookkosten en vermindert de uitstoot van CO². 

Als N-VA Stabroek wensen wij het energieverbruik van de gemeentediensten drastisch terug te dringen. 

 

Afval

Ons land is een wereldwijd voorbeeld voor slimme selectieve huisvuilophaling en recyclage. Miljoenen gezinnen en ondernemers leveren grote inspanningen om hun afval te recycleren en het restafval te beperken.

Om die leidersplaats te behouden, wil de N-VA het sorteren zo eenvoudig mogelijk maken. Als sorteren té complex wordt, riskeren mensen af te haken (zo staan wij achter de uitbreiding van de huidige blauwe zak naar alle plastic (P+MD) en de invoer van de gele papierbak (najaar 2018) - op vrijwillige basis).

We willen ook verder inzetten op de vrijwilligers die op regelmatige basis het zwerfvuil opruimen( denk aan ons initiatief betreffende de “Mooimakers”).We moeten samen blijven streven naar een propere en zwerfvuilvrije gemeente en dat kan alleen maar door de steun van al onze burgers.

We willen ook camera's plaatsen op locaties die zwerfvuilgevoelig zijn, om zo de pakkans te vergroten. 

Ook privébedrijven kunnen een rol spelen in de ophaling en verwerking van afval. Zo creëren we een win-winsituatie. De privé zorgt voor jobs en een rendabele verwerking van de afvalstromen,  terwijl wij allen profiteren van de voordelen van recyclage en het hergebruik van de grondstoffen.

Investeren in de toekomst

De lokale overheid spoort onze jongeren ertoe aan om zich, via jeugdorganisaties of in schoolverband, als vrijwilliger in te schakelen in bv. Rusthuizen, kansarmoedewerking, dit als onderdeel van een algemeen maatschappelijke vorming. In een geest van actief pluralisme trekken we de kaart van het gemeentelijk basisonderwijs. Het gemeentebestuur zorgt voor een optimale uitbouw met oog voor kwaliteit en zorg. Thans zijn de plannen klaar en ligt de bouwvergunning er voor de nieuwbouw van 10 nieuwe kleuterklassen met bijhorende turn- en danshal. Dankzij de weloverwogen aankoop van het stuk grond (8000 vierkante meter) in 2016 tussen de school en de Blokwegvelden kunnen we dat realiseren.

Het gemeentebestuur draagt zorg voor alle scholen op het grondgebied dankzij de in praktijk omgezette regelgeving betreffende het flankerend onderwijsbeleid. Voor ons is dat geen dode letter gebleven. Door het oprichten van een onderwijsraad komen we de noden en grieven te kennen van alle basis en secundaire scholen in onze gemeente. Om deze coördinerende en regierol uit te bouwen hebben we de afgelopen legislatuur een halftijdse medewerker aangesteld.

Daarnaast nemen we het voortouw in netoverschrijdende samenwerking en materiële ondersteuning van alle scholen. Voor N-VA zijn alle kinderen even belangrijk. Onze partij wenst dat de gemeente een bijdrage levert tot de verwezenlijking van het kosteloos leerplichtonderwijs, bv. Door de organisatie van netoverschrijdend leerlingenvervoer, het aanbieden van gratis zwemmen of het gratis ter beschikking stellen van speel- en sportaccommodatie.

We blijven verder investeren in het deeltijds kunstonderwijs en neemt de regie in handen voor een lokaal cursus– en vormingsaanbod voor jong en oud.

Tevens blijven we investeren in ruimte voor senioren en een aanbod in zinvolle vrijetijdsbesteding. In samenwerking met het verenigingsleven worden ontmoetingen gepland voor en met senioren. Dit houdt in dat het bestuur vooral een coördinerende en aanvullende rol speelt. We moedigen senioren aan om zich als vrijwilliger mee in te schakelen in het verenigingsleven  of andere taken op te nemen in de samenleving (bv. Chauffeur voor de Minder Mobielen Centrale (MMC)).

Wonen

Inzetten op betaalbare woningen! Een eigen woning verwerven, is de beste verzekering voor de toekomst! Een beleid dat inzet op meer betaalbare en meer duurzame woningen, en dat wonen in eigen streek en eigendomsverwerving aanmoedigt en ondersteunt. Tegelijk versterken we ons sociaal woonbeleid.

Landbouw

Onze partij wil de schaarse open ruimten in Stabroek vrijwaren en het landelijk karakter van het buitengebied behouden. Dit houdt ook in dat soms ruimte opgeofferd moet worden om elders een open ruimte te creëren, door bijvoorbeeld de herlocatie naar de juiste zone.

De land- en tuinbouwsector heeft een specifieke problematiek. De landbouwers zijn de architecten van ons polderlandschap. Zij zorgen voor groen en onderhouden het vakkundig. De huidige generatie landbouwers heeft gekozen voor een kwaliteitsvolle en milieubewuste landbouwproductie waardoor de kloof tussen bio-landbouw en de klassieke cultuur steeds kleiner wordt.

Vrije tijd

De N-VA wil dat iedereen in de eigen buurt kwaliteitsvol en betaalbaar kan sporten en dit voor alle leeftijden.  Sporten is niet alleen gezond, het brengt mensen ook dichter bij elkaar. 

Sport moet een vaste gewoonte worden in het leven van elke Vlaming. Scholen, clubs, gemeentelijke sportdiensten en werkgevers moeten samen bouwen aan een sportvriendelijke leefomgeving. Zo moedigen we iedereen aan om te bewegen. Sport draagt bij aan de gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal en versterkt het groepsgevoel en de samenhorigheid. Het is bij uitstek een van de bouwstenen van ons sociaal weefsel.

De waarde van cultuurbeleving kan in onze drukke samenleving onmogelijk in vraag gesteld worden. Zeker niet op het moment dat we zo worstelen om ons “samen leven” in goede banen te leiden. Mensen samenbrengen, waarden en emoties delen, elkaar inspireren, onze tradities tonen, creativiteit aanwakkeren door samen diverse artistieke kunsten te beoefenen en/of te beleven.
Cultuur prikkelt, zorgt voor een brede en open kijk op de wereld, en stimuleert burgerzin, identiteitsbeleving en een kritisch zelfbewustzijn.

 

Sportinfrastructuur

De sportsector moet zich verder professionaliseren om de sportmentaliteit nog meer aan te wakkeren. Dat vereist gerichte investeringen in voldoende en kwaliteitsvolle infrastructuur, zowel voor topsport als voor de zogenoemde breedtesport, die iedereen kan beoefenen op amateurbasis.

Voor lokale sportinfrastructuur liggen het initiatief en de verantwoordelijkheid in de eerste plaats bij de lokale besturen. Al kan de Vlaamse overheid via gerichte projectoproepen wel voor een extra (financiële) duw in de rug zorgen.

Zo realiseerde onze gemeente enkele belangrijke projecten in de sportaccommodatie “Blokwegvelden”. Voor voetbalclub Patro Hoevenen werd een van de velden voorzien van een kunstgrasveld. Verder werd er een “Finse piste” en een beachvolleybalveld aangelegd en omkaderend ingericht.

Voor de volgende legislatuur zitten alvast een aantal mooie projecten in de “pipeline”:

De nieuwe sportaccommodatie “Vossevelden” in Stabroek.
De “turn- en danshal” binnen het nieuwbouwproject van onze gemeentelijke school “De Rekke” in Hoevenen.
De opwaardering van het korfbalveld aan de Populierenlaan in Hoevenen.
Ledverlichting op de sportvelden “Vossevelden”, “Moorland” en “Blokwegvelden”
Petanquevelden in het project Schoem te Hoevenen en aan het woonproject Begijnhof in Stabroek

 

Cultuur

Onze gemeentelijke cultuur-aanpak moet erop gericht zijn onze burgers naar cultuur te brengen en cultuur naar de mensen. Daarbij moet men alle bevolkingslagen trachten te bereiken, ook minder begoeden.
Prioritair zijn een dynamisch bibliotheekbeleid en het interactief ondersteunen van plaatselijke initiatieven binnen het cultureel leven in onze deelgemeenten Putte, Hoevenen en Stabroek.

Sinds 1 januari 2016 ontvangen de lokale besturen geen specifieke subsidies meer voor het voeren van een lokaal cultuurbeleid. Deze sectorale middelen zijn geïntegreerd in het Gemeentefonds en niet langer geoormerkt voor een specifiek doel of organisatie. Ook de voorwaarden voor het verkrijgen van die middelen en de daaraan gekoppelde rapporteringsplicht zijn weggevallen.
In plaats daarvan genieten de lokale besturen van een verruimde basisfinanciering via het Gemeentefonds. Het is dan ook van cruciaal belang dat we via een goed doordachte globale visie een, zo variabel mogelijk, cultuuraanbod kunnen creëren en aanbieden aan nagenoeg alle doelgroepen binnen onze gemeente.

De eerder, binnen de huidige legislatuur, gerealiseerde inspanningen naar de opwaardering van het  culturele erfgoed binnen onze drie deelgemeenten moeten zeker verder gezet worden.
De restauratie van de beschermde kerk “Attenhoven” in Hoevenen is daar een sprekend voorbeeld van. De Polder mag zich alvast warm maken voor deze nieuwe culturele hotspot die open zal staan voor allerlei soorten culturele manifestaties van topniveau.
N-VA Stabroek zal zich, volgende legislatuur, dan ook zeker als doel stellen deze prachtige locatie een passende culturele invulling te geven, gericht naar een zo breed mogelijk spectrum van onze bevolking.

Ook de inspraak en mogelijke participatie van verenigingen en gebruikers moet verder geoptimaliseerd worden, zodat nieuwe initiatieven, bvb. een kwalitatieve theaterzaal in één van onze deelgemeenten, tot de mogelijkheden kan behoren.

Het klassieke verenigingsleven, dat actueel geconfronteerd wordt met een verzwakkend sociaal weefsel, moet gesteund worden in haar zoektocht naar een tweede adem.
Tevens moet het vrijwilligerswerk binnen onze verenigingsstructuren, met de steun van het gemeentebestuur en de cultuurraad, verder heropgewaardeerd en gestimuleerd worden.

Toerisme en Onroerend erfgoed

Stabroek moet bij uitstek een wandel- en fietsgemeente worden. De troeven van het Fort (Stafort) en het Ravenhof met het bijhorende Moretusbos moeten uitgespeeld worden. Thans zijn we bezig met een herbestemmingsonderzoek van het Ravenhof in samenwerking met het Kempens Landschap om ons kasteel nog optimaler voor en door onze inwoners  te laten benutten.

De toeristische informatie dient bereikbaar te zijn op vrijetijdsuren en toegankelijk via meerdere plaatsen (horeca, bakker, …). Ook digitaal en On-Line kan dat nog verbeterd worden. Alsook facebooktoepassingen! 

De gemeente stimuleert, ondersteunt en organiseert wijk- en buurtfeesten. De laatste jaren kennen deze een ongelooflijk succes! Ook festivals, kermissen, wielerwedstrijden, brengen leven in de brouwerij, met het nodige toezicht op overlast.

Er worden nog betere afspraken gemaakt met organisatoren van manifestaties en uitbaters van horecazaken, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. Daartoe hebben we al een evenementendraaiboek of controlelijst gemaakt. Dat dit ondertussen zijn deugdelijkheid al bewezen heeft is duidelijk. Regelmatig verfijnen we dit.

Het onroerend erfgoed dat we in onze gemeente rijk zijn proberen we te borgen en te bestendigen. Een mooi voorbeeld daarvan is de renovatie van het kerkje Attenhoven alsook het Ravenhof (afbraak van het vervallen conciërgegebouw, nieuwe fietsenstalling, renovatiedossier van de ramen van het kasteel, …). Bij nieuwe bouwprojecten gaan we steeds zeer bewust om met de gekende dorpszichten. Aan het cultuur-historisch patrimonium wordt buitengewone aandacht geschonken  en waardevolle gebouwen worden dringend gerenoveerd voor zover dat in het bestuur zijn mogelijkheden ligt. Ook voor het militaire onroerend erfgoed blijven we de nodige aandacht schenken.

De Stabroekse landbouwbedrijven kunnen mee ingeschakeld worden in het toeristische aanbod. We denken hier zowel aan hoevetoerisme als het ter beschikking stellen van kampplaatsen.

 

Werk mee aan een sterk N-VA Stabroek

Onze slogan “Veilig in een welvarend Vlaanderen”is ook een oproep aan onze inwoners. Steeds meer mensen sluiten zich bij ons aan en willen de noodzakelijke veranderingen. Velen onder hen hebben ook reeds onze lokale N-VA-ploeg versterkt. 

Bent u ook een Vlaamsgezinde vrouw of man die wil meewerken aan een sterke N-VA-vertegenwoordiging in onze gemeenten? Ofwil je onze partij steunen als de tienduizenden andere leden en lid worden? Aarzel niet, en email ons vandaag nog: stabroek [at] n-va.be

Met vriendelijke groet namens het bestuur van N-VA Stabroek-Hoevenen-Putte. 

Waar kan u ons vinden...?

Burgemeester:

Rik Frans

Telefoon: +32 (0)476 45 40 56

Adres: Esdoornlaan 52, 2940 Stabroek

E-Mail: rik.frans [at] stabroek.be

Voorzitter:

Thomas Meylaerts

Telefoon: +32 (0)477 98 83 98

Adres: Heuvels 10, 2940 Stabroek

E-Mail: thomas.meylaerts [at] n-va.be

 

Website N-VA Afdeling Stabroek: www.n-va.be/stabroek

Facebook N-VA Afdeling Stabroek: www.facebook.com/NVAStabroekHoevenenPutte