Programma 2024

Hieronder ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.

1. Verantwoordelijke gemeente

Verantwoordelijkheid is de hoeksteen van het politiek bedrijf. Uit het parcours van N-VA Stabroek blijkt dan ook dat de N-VA ploeg zich hier terdege van bewust is. De afgelopen 12 jaar hebben we actief het lokaal beleid vormgegeven en dat voelt en ziet U als inwoner van Stabroek, Hoevenen en Putte.

We blijven fiscale discipline tonen om de gemeentelijke begroting op orde te houden, zoals het een goede huisvader betaamt. Op die manier laten we Stabroek, Hoevenen en Putte bruisen met de beperkte middelen die we hebben. Investeringen kunnen in geen geval een kwestie van belastingverhogingen zijn. Het motto is simpel: “Meer doen met minder”. Een evidentie, want het draait bovenal om efficiëntie. Tegenover de ons omliggende gemeenten hebben wij een lage belastinggraad. Wij wensen dit zo te behouden. Investeren is nodig, want stilstaan is achteruitgaan. Maar dit doen we steeds doordacht na de nodige adviesrondes van experts. Een open en transparant financieel beleid is essentieel en zijn jullie van ons gewoon. Dit wordt tevens ook bevestigd door financiële experts die gemeentebesturen financieel doorlichten (Belfius cluster).

Onze gemeentelijke werking willen we verder optimaliseren naar onze inwoners toe. Een nog meer doorgedreven efficiëntie zal zich steeds opdringen. Ook dat is voortdurend in beweging.

Naast de uitgebreide expertise op lokaal niveau is onze partij stevig ingebed in de provinciale, regionale, nationale en Europese politieke infrastructuur van N-VA. In de huidige staatsstructuur is dit geen overbodige luxe. Het cliché dat de kat haar jongen niet meer terugvindt in de Belgische staatsstructuur klopt immers als een bus. Omwille van deze brede omkadering, kunnen we de vinger aan de pols houden en het op alle niveaus opnemen voor U.

2. Leefbare gemeente

Als Vlaming zijn we verknocht aan onze geliefde gemeente. Het is immers meer dan de plek waar je woning toevallig staat. Het is de plek waar we thuiskomen na een lange werkdag of waar we naar verlangen na die verre reis. De leefbaarheid van onze gemeente bewaken en vergroten is dan ook een prioriteit van N-VA Stabroek, Hoevenen en Putte.

Mobiliteit en Openbare werken

Onze dorpskern gaat nog steeds gebukt onder de influx van doorgaand verkeer. Afgelopen legislatuur vernieuwden we verder onze Dorpsstraat, maar er is meer nodig om onze gemeente verkeersleefbaar te maken. Het doorgaand verkeer moet geweerd worden. Zodoende blijven we pleiten voor de realisatie van de verbindingsweg NX. Enkel deze verbinding tussen de haven en de achterliggende gemeenten zal de verkeersoverlast gevoelig doen verminderen. Begin 2025 zal er door de hogere overheid een beslissing genomen worden over de NX.

Wat betreft de verkeersdoorstroming blijven wij als “enige” partij bij AWV (Agentschap voor Wegen en Verkeer) continu hameren op een betere werking van de verkeerslichten en daarbij horende afstelling.

Verder blijven we inzetten op de veiligheid van fietsers en voetgangers in het verkeer. Denk hierbij aan de recente realisaties zoals Abtsdreef. De werken aan de Hoge Weg zijn ondertussen gegund en worden nog voor het eindejaar van 2024 gerealiseerd. De Fietsers krijgen zodoende hun veilige plaats in het verkeer. De heraanleg van de volledige Parijse Weg (met bijhorende rioleringswerken) is beslist beleid en zal uitgevoerd worden gedurende het komende jaar (2025). Dus ook hier zal het voor iedereen veiliger worden.

Jaarlijks plannen we gestructureerd en in samenspraak met alle nutsmaatschappijen welke wegen/ voet- en fietspaden (incl. rioleringen) er vernieuwd moeten worden. Zo staan er enkele al op het programma (Parijse Weg, Akkerstraat, herinrichting Frans Oomsplein en werken aan de N114 (as Kerkstraat,  Antwerpsesteenweg), …

We blijven verder werken aan een nog betere synergie wat betreft werken door en tussen de verschillende nutsmaatschappijen (zoals Pidpa, Fluvius, Telenet, …). Het kan niet zijn dat de wegen (incl. voet- en fietspaden) jaar na jaar opengelegd worden. Dit moet nog beter gecoördineerd gebeuren.

We zetten ook in op de verdere uitrol van laadpalen op publiek domein en nieuwe deelmobiliteit (elektrische deelfietsen en deelauto’s). Hierbij moeten we ons parkeerbeleid ook steeds kritisch onder de loep houden. Het is belangrijk dat iedereen een plaats krijgt.

Wonen, Milieu en Klimaat

Onze samenleving staat voor grote uitdagingen op vlak van betaalbaar wonen en klimaat. Op lokaal niveau loont het meer dan ooit om geïntegreerde oplossingen aan te reiken om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

De milieuraad is onze partner wat betreft overleg en advies. Hierbij verwijzen we graag naar al onze antwoorden op hun vragen naar aanleiding van deze verkiezingen (zie onze N-VA website).

Ondertussen hebben we een “Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling” (BGO) goedgekeurd. De volgende stap is een bouwcode waarin er duidelijke richtlijnen en afspraken worden gemaakt binnen de ons beschikbare ruimte.

Bouwen en renoveren zijn essentieel in een bruisende gemeente als de onze. N-VA Stabroek, Hoevenen en Putte ondersteunt deze burgerlijke bedrijvigheid, maar dringt aan op klimaatbewust renoveren. Door onze nauwe samenwerking met  energieconsulenten informeren we onze inwoners over het brede scala aan mogelijkheden. We spannen ons in om de bestaande openbare ruimte zoveel als mogelijk te vrijwaren en zetten dus in op kernverdichting als logische keuze. Dit komt naast het klimaat ook de lokale economie ten goede.

Het pad van de verledding wat betreft openbare verlichting is ingezet. We gaan systematisch hiermee verder.

Ook de gemeente draagt haar steentje actief bij. Bij de bouw of renovatie van gebouwen in gemeentelijk beheer geven we bij de openbare aanbestedingen voorkeur aan projecten die gebruik maken van hernieuwbare energie en waterdoorlaatbare materialen. Daarnaast onderzoeken we het onthardingspotentieel in onze gemeente en gaan waar opportuun over tot actie. In dit kader stellen we een actueel bomenplan op om weer meer groen in de straten, parken, bossen en plantsoenen te brengen (denk hierbij aan locaties zoals de Hoeve Brouwers, Frans Oomsplein, …). Na de overname – waar we ondertussen al jaren mee bezig zijn -  van het Picoloplein willen we ook hier een groener plein van maken waar het aangenaam vertoeven zal zijn.

Pleinen willen we open, aantrekkelijker en groener maken voor onze inwoners. Het moet uitnodigen om daar te vertoeven. De oude pastorij van Stabroek zal een trekpleister moeten worden voor jong en oud. Een grondige renovatie en herbestemming is nodig. De omgeving van het kerkplein in Stabroek willen we open maken en laten bruisen van leven.

Renovatie en efficiënt gebruik van ons gemeentelijk patrimonium is een must. Ambtenaren en bezoekers moeten in aangename gebouwen kunnen werken en vergaderen aangepast aan de noden van deze tijd.  

We blijven de vinger aan de pols houden omtrent de stikstofproblematiek. Ook de PFAS/PFOS volgen we nauwlettend op. Dit door actief de betrokken kabinetten, OVAM en FAVV te bevragen en natuurlijk ook de contacten met de industrie via de respectievelijke burenraden te onderhouden. Ook in de burenraad van Indaver hebben wij een actieve rol. Onze partij zit sterk ingebed in de haven.

Op basis van concrete onderzoeken en acties nemen we hierin beslissingen. Voor ons telt nog steeds het principe: “De vervuiler is verantwoordelijk en betaalt!”.

We werken verder aan ons huishoudelijk reglement wat betreft de begraafplaatsen. Een volgende stap is de inrichting van een urnenbos en natuurbegraafplaats. Dit is een serene en natuurlijke plek waar mensen hun laatste rustplaats vinden te midden van de natuur. Een urnenbos is een specifieke vorm van natuurbegraafplaats waar urnen met as van overledenen worden begraven. De afscheidsplaats zal ingericht worden op een rustige en vredige plek, omringd door bomen, planten en de geluiden van de natuur. Deze plaats zal worden gekozen vanwege hun milieuvriendelijkheid en de wens om terug te keren naar de natuur. Het zal eenvoudig worden ingericht, zonder grote grafmonumenten, zodat de natuur haar gang kan gaan en de omgeving zo veel mogelijk ongestoord blijft. We blijven verder inzetten voor  propere en mooie begraafplaatsen waar iedereen ongestoord en sereen wat rust kan vinden in de nabijheid van hun overleden dierbaren.

We gaan bewust om met de waterhuishouding van de ons omliggende polder. Vooral het waterpeil van de AntiTankGracht moet opgevolgd worden bij droogte en overtollige regenval. Dit in nauw overleg met onze landbouwers en VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij). Hierin nemen we een pro-actieve rol samen met het polderbestuur en de landbouwraad. Het grachtenbeheer willen we zoveel als mogelijk zelf onder controle houden. Samen met onze landbouwers kennen we dit het best.

Het Grenspark Kalmthoutse Heide, waarin we een prominente rol spelen doordat we daar deel van uitmaken, proberen we in een goede symbiose te laten werken met alle actoren die daar belang bij hebben. We vinden het belangrijk dat het voortbestaan van onze landbouwbedrijven niet in het gedrang komt. Hierin hebben we wederom als “enige” partij een voortrekkersrol gespeeld. We blijven de vinger aan de pols houden.

Landbouw

Onze gemeente heeft sinds jaar en dag een uitgesproken agrarisch karakter. Ook dit verliezen we niet uit het oog. We zoeken actief naar oplossingen die de boer en de natuur dichter bij elkaar brengen. Denk hierbij aan methoden als biolandbouw, mengteelt, boslandbouw.

3. Veilige gemeente

Onze gemeente scoort reeds goed op veiligheid, maar het kan altijd beter. Afgelopen legislatuur werd de laatste schakel in het BIN-netwerk opgericht. Deze BIN-netwerken leveren schitterend werk en verdienen dan ook meer administratieve en financiële ondersteuning.

Op vlak van handhaving zetten we naast de uitrol van ANPR-camera’s in op mobiele camera’s die flexibel kunnen worden ingezet doorheen de gemeente. Speciale aandacht besteden we aan plaatsen waar de veiligheid in het gedrang komt en aan de sluikstortproblematiek in onze gemeente.

Onze politie en brandweer krijgen steeds de nodige financiële middelen volgens de verdeelsleutel binnen  de zone vanuit Stabroek. We volgen  dit kritisch op met de nodige ernst. Investeren in veiligheid is een topprioriteit en we gaan dit niet verminderen.

Probleemzones worden verder in kaart gebracht samen met onze lokale politie en er zal ook verder naar gehandeld worden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zetten we nog meer in op gerichte preventiecampagnes. Nog meer camera’s op publiek domein is voor ons noodzakelijk.

De jeugdbrandweer in onze gemeente blijven we daadwerkelijk ondersteunen door ze in de toekomst onderdeel te maken van de zone. Zij zijn immers de toekomst.

4. Veerkrachtige gemeente

Na een Covidcrisis en een energiecrisis is het inzicht gegroeid dat we ons als maatschappij veerkrachtig moeten opstellen. De resultaten van uitgebreide aandacht voor kwetsbaren in de samenleving blijven vaak uit op korte termijn, maar lonen dubbel en dik op de langere termijn.

Sociaal beleid

Afgelopen legislatuur werd het OCMW geïntegreerd in de gemeentelijke dienst ‘Sociale Zaken’. Deze centralisatie van sociale voorzieningen is het meest zichtbaar in “Ontmoetingscentrum Schoem” in Hoevenen . Dit centraal aanspreekpunt werkt drempelverlagend en zorgt voor een optimalisatie van samenwerking met andere diensten en externe partners. We bouwen dan ook graag verder op deze succesverhalen en breiden deze uit in onze andere deelgemeenten.  

Om het Bindend Sociaal Objectief (BSO) te halen dienen er nog enkele sociale woningen bijgebouwd te worden. Sociale woningen garanderen een vlotte (her)start voor kwetsbare groepen in onze gemeente. Om anderstalige nieuwkomers echt te lanceren in onze Vlaamse samenleving is kennis van de Nederlandse taal onontbeerlijk. Conform de moederpartij ijvert N-VA Stabroek voor een koppeling van de toekenning van een sociale woning aan de kennis van de Nederlandse taal door middel van een resultaatsverbintenis. We helpen anderstalige nieuwkomers door het uitbreiden van stichtende initiatieven zoals onder meer de wekelijkse conversatietafels.

Initiatieven zoals “Zorgzame Buurt” in Stabroek centrum (wijk Molenhoek) willen we ook realiseren in Hoevenen en Putte. Acties gedaan door vrijwilligers met een sociaal engagement en ten voordele van al onze inwoners willen we als vanzelfsprekend ondersteunen en begeleiden.

De Noord-Zuidraad krijgt zoals steeds onze waardering en steun bij hun humanitaire initiatieven.

Senioren en ouderenzorg

Oud is niet ‘out’ voor N-VA Stabroek, Hoevenen en Putte. We besteden dan ook de nodige aandacht aan ouderenzorg die bij voorkeur in de eigen vertrouwde omgeving plaatsvindt door middel van thuisverpleging, mantelzorg, etc. Woon- en zorghuizen zijn de laatste oplossing.

De seniorenlokalen (Kalf, Molenhoek en Schoem) in onze gemeente zijn vaak het epicentrum van gezellige bedrijvigheid. Gedateerde infrastructuur frissen we dan ook op zodat senioren in een aangename omgeving hun vrije tijd kunnen doorbrengen.

Het seniorenlokaal “Het Kalf” moet  komende legislatuur een zeer grondige renovatie ondergaan. Dit moet verder uitgebouwd worden en tevens zal het achterliggende basketbalveld mee geïntegreerd worden in een groenere, leefbare en aangename omgeving voor de buurt.

Verdere uitbouw van warme maaltijden, die aangeboden worden in onze lokalen, is voor ons een must.

Senioren moeten kunnen genieten van nog meer sociale en culturele activiteiten in onze gemeente. Het samen brengen van deze groep mensen werkt zeer verbindend.

De werking van seniorenlokaal Molenhoek willen we nog meer integreren in een groter geheel  zodanig dat er meer mogelijkheden zijn om allerlei activiteiten te organiseren. Ook denken we hierbij aan een (theater)zaal waar in synergie ook andere activiteiten kunnen doorgaan.

Onderwijs

N-VA zal de scholen in onze gemeente maximaal blijven ondersteunen. Hier groeit immers de maatschappij van morgen. We passen het flankerend onderwijsbeleid consequent toe en houden de vinger aan de pols door het nauwe contact met het lokale onderwijsveld in onze onderwijsraad. Deze raad hebben we destijds als N-VA opgericht en willen we nog verder uitbouwen en faciliteren. 

We blijven dan ook het voortouw nemen in netoverschrijdende samenwerking en het voorzien van materiële ondersteuning voor scholen. Via onze onderwijsraad willen we vorming aanbieden aan onze Stabroekse leerkrachten en ouders. We denken hierbij concreet aan : “Pesten, cybercriminaliteit, verslaving, …

Ook een jaarlijks thema-avond voor onze directies en leerkrachten staat op het programma met aansluitend een gezellig onderwijscafé. Door elkaar beter te kennen kan men van elkaar leren!

De afgelopen legislatuur is er daarnaast ook stevig ingezet op de ontwikkeling van de ‘brede school’. De nieuwe infrastructuur van basisschool “De Rekke” biedt na de schooluren onderdak aan talrijke verenigingen waaronder de kunstacademie en turnverenigingen. De school wordt op deze manier een centraal punt van bedrijvigheid.

Tot slot ijveren we voor een uitbreiding van de capaciteit van de Buitenschoolse Kinderopvang in zijn totaliteit. Voor BKO ‘De Rakkertjes’ maken we werk van een broodnodige herlokalisatie. Uw oogappels zullen binnen afzienbare termijn in frisse lokalen met ruime buitenspeelmogelijkheden in de directe nabijheid van het gemeentepark en sportvelden kunnen vertoeven. Een succesvol studietraject begint immers met veel  buitenschoolse speel- en leerpret.

Alles kan en moet beter! Daarom blijven we aandacht hebben voor de veiligheid in en rondom de scholen. Steeds zullen we aanpassingen blijven doen om dit te verbeteren en hopende om ongevallen te voorkomen. 

5. Bruisende gemeente

Een gemeente is pas een volwaardige gemeente als er leven in zit. Dat zit bij ons zeker snor. Naast actieve sportclubs kunnen we prat gaan op een mooi cultuuraanbod en enkele toeristische trekpleisters. Voor ieder wat wils.

Evenementen voor jong en oud in onze gemeente geven zuurstof aan iedereen. Dit werkt verbindend en daarom willen we daar nog meer op inzetten. Wij ijveren voor een winterdorp, schaatsbaan, spiegeltent in samenwerking met al onze verenigingen.

Een extra zaal in Stabroek voor allerlei activiteiten is meer dan een must.

Kindvriendelijke gemeente

Op 24 juni 2024 ontving een delegatie uit Stabroek van minister van jeugd Benjamin Dalle het label Kindvriendelijke Gemeente, samen met 21 andere lokale besturen. 
Via kwantitatieve en kwalitatieve analyses leerden we de leefwereld van kinderen en jongeren beter kennen en hebben gezorgd voor een strategische verankering van het kindvriendelijk beleid. We gingen en gaan blijvend in interactie met belanghebbenden zoals scholen, kinderopvang, verenigingen en zetten de participatie van kinderen en jongeren zélf centraal. Dit label dragen we met trots en zorgt ervoor dat ook in de toekomst Stabroek een Kindvriendelijke gemeente is én blijft. 

Jeugd

Onze jeugd verdient de nodige aandacht in onze gemeente. Jeugdbewegingslokalen en speeltuinen die al enkele legislaturen dienstdoen worden aangepakt en opgefrist. Naast opknappen creëren we ook nieuwe plaatsen in de gemeente waar de jeugd centraal staat. Denk hierbij aan de voorbereiding van onze plannen voor de ontwikkeling van een heuse ‘Urban Zone’ in Hoevenen aan de blokwegvelden waar menig sportfanaat zijn gading zal kunnen vinden.

De scoutslokalen alsook de lokalen van de kunstacademie (T’ Heuveltje in de Waterstraat)zijn aan een grondige renovatie en uitbreiding t oe. De nodige plannen en vergunningen zullen hiervoor opgemaakt worden

Blijvend inzetten aan psychisch welzijn van de jeugd, onder meer daarom openden we een JAC-punt (JeugdAdviesCentrum) in ontmoetingscentrum Schoem. Vormingsavonden zijn daarom zeer belangrijk. Weerbaarheidstraining  zoals bijvoorbeeld “Rots en Water”, …

Sport

Een gezonde geest in een gezond lichaam. De talrijke sportclubs in onze gemeente dragen hier dagelijks toe bij. Van voetbal, tot atletiek, softball, padel en nog zo vele andere sporten. In onze gemeente beweegt er heel wat.

De komende legislatuur blijven we investeren in het onderhoud en de efficiënte   vernieuwing van bestaande sportinfrastructuur (ook vergader- en bergruimte). We leggen hierbij de nadruk op mede-eigenaarschap van de desbetreffende sportclub en de gemeente. Hiervoor treden we in nauw overleg met de clubs en de sportraad.

Het softbalterrein en de atletiekpiste zullen gerenoveerd worden. Kunstgrasvelden zijn dikwijls een must om een continue en goede werking te garanderen. Daarin investeren we graag samen met de verenigingen.

Aanpassingen aan verlichting door te investeren in Led-verlichting worden gedaan. Hierdoor zal men tijdens de avonduren buiten kunnen blijven sporten.

We zijn van plan om gronden te verwerven in Hoevenen aangrenzend aan de Blokwegvelden. Daar willen  stap voor stap een heuse “Urban Zone”  realiseren. Dit zal in nauw overleg gebeuren met alle actoren.

Outdoor fitnesstoestellen plaatsen daar waar het kan ook voor senioren en mensen met een beperking. We denken hierbij aan locaties zoals sportvelden maar ook aan de omgeving van seniorenlokalen en speeltuinen.

Sporten mogelijk en betaalbaar voor iedereen is ons motto.

Cultuur

Op culturele evenementen komt onze gemeente pas echt samen. Denk hierbij aan ‘Stabroek zingt’, onze zomeravonden, Stabrock, of de alom geliefde traditie van het Ganzenrijden, dat we willen borgen en bestendigen.

De komende legislatuur blijven we investeren in een uitgebreid en divers cultuuraanbod. We treden hiervoor in nauw overleg met de cultuurraad.

Een zaal ook geschikt voor podiumkunsten  blijkt meer en meer nodig en daar willen we werk van maken door dit te integreren aan de nieuw te bouwen BKO.

Patrimonium

Onze gemeente kent enkele prachtige erfgoedsites. Denk hierbij aan het Ravenhof, kerk Attenhoven en het Fort “Stafort” alsook aan het Lassonhof.

Deze legislatuur startten we met het borgen en bestendigen van Kasteel Ravenhof. De volgende legislatuur werken we aan de volledige restauratie van het complete dak. Vervolgens willen we dan op zoek gaan naar een culturele herbestemming voor het Ravenhof. Zoals bijvoorbeeld aan een expositieruimte of lokalen voor verenigingen. Deze parel van de polder verdient het om weer te stralen zoals vroeger. We bouwen hierbij verder op onze degelijke ervaring met de herbestemming van kerk Attenhoven. Ook hier breiden we de mogelijke functionaliteiten van deze site verder uit met zeer veel respect voor het omringende kerkhof.

Een nog meer efficiënt gebruik van ons eigen patrimonium is nodig. Het behalen van de EPC-normen is vanzelfsprekend. Daarom is het de continue opdracht van de gemeente om verder te blijven verduurzamen in al onze openbare gebouwen met de best mogelijke technieken en materialen. Het zal steeds nodig zijn om daarin te blijven investeren.

Tot slot

De wereld, onze omgeving maar ook ons dorp is voortdurend in verandering. Soms zullen we als bestuur snel moeten schakelen om opportuniteiten te verzilveren. Soms hebben we meer tijd …

De laatste jaren hebben we heel wat “crisissen” gehad. Denk maar aan de bankencrisis,  Corona, energiecrisis ten gevolge van de oorlog in Oekraïne, … Ook in onze gemeente is dat sterk voelbaar. Dan zullen we ook samen daadkrachtig moeten handelen.

Ons programma is niet beperkend limitatief maar deels open en toekomstgericht.

Kansen zullen we steeds nemen als deze op ons pad komen zonder daarbij de financiën en de draagkracht van het uitvoerend personeel uit het oog te verliezen. Steeds handelend als een goed huisvader.